Iznajmljivanje jedrilice sa skiperom – Grčka 2018

 

Najjednostavniji način da uživate u krstarenju grčkim ostrvima je iznajmljivanje jedrilice sa skiperom.

 

Skiper je vaš domaćin i kapetan vašeg broda. On je odgovoran za dobrobit posade ali i za sigurnost iznajmljene jedrilice. Sa skiperom jedrenje grčkim ostrvima pruža veliko zadovoljstvo ali uspešno i bezebedno krstarenje zahteva timski rad skipera i posade jedrilice.
Krstarenje grčkim ostrvima Sporadi je sasvim opušetno jer je to oblast grčkog mora koje spada u bezbedna područija za jedrenje. Ali će taj timski duh osigurati da svi manevri, kao što su sidrenje, dizanje jedara ili ulazak jedrilice u marinu, budu ispunjeni maksimalnim uživanjem, a minimalnim stresom.

 

Jedrenje grčka ostrva - Jedrenje u Grčkoj - Krstarenje grčkim ostrvima

 

Karakteristike dobrog skipera:

 • Odgovornost: Odgovoran je za sve aspekte rada jedrilice tokom krstarenja.
 • Veštine: Vlada svim plovnim i navigacijskim veštinama.Uliva sigurnost posadi. Dobar komunikator. Dodjeljuje zadatke posadi koji odgovaraju njihovom iskustvu
 • Znanje: Dobro poznaje grcka ostrva između kojih se jedri.
 • Strpljenje: strpljiv sa neiskusnim članovima posade.
 • Inicijativa: ohrabruje članove posade da se uključe u planiranje jedrličarskih ruta, navigaciju, finije i naprednije aspekte jedrenja.

Iznajmljivanjem jedrilice sa skiperom tokom krstarenja grckim ostrvima osećaćete se sigurno i bezbedno jer pre puta skiper radi i sledeće:

 • Planira put detaljno
 • Organizuje sastanak posade pred put
 • Pokazuje svu ključnu opremu na iznajmljenjoj jedrilici za neiskusne članove posade , tako da razumeju njenu upotrebu tokom jedrenja.
 • Objašnjava posadi sigurnosnu opremu, lokaciju na jedrilici i kada se koristi.
 • Obezbeđuje da je posada opremljena odgovarajućom odećom i ličnom sigurnosnom opremom.

Šta čini dobru posadu jedrilice

 • Ključni kvaliteti: Pozitivan stav, smisao za humor, sposobnost da se sretnemo sa drugima u zatvorenom prostoru.
 • Spremnost da naučimo: Imajte aktivnu ulogu u svim aspektima plovidbe koje vam omogućuje izmajmljivanje jederlice. Sa skiperom se uvek možete posavetovati i naučiti nešto novo o upravljanju jedrilicom.
 • Pažljivost: pažljivo slušajte uputstva skipera. Postavite pitanja ako ne razumete.
 • Timski duh.

 

Jedrenje grčka ostrva - Jedrenje u Grčkoj - Krstarenje grčkim ostrvima

 

Šta poneti

Da bi ovo jedrenje u Grčkoj bilo ugodnije poželjno je poneti sledeće:
Laku meku torbu ili ranac.

Od odeće, pored kupaćeg, majica, šorceva, kačketa i naočara, treba poneti i topliju odeću kao: trenerku, duks, nepromočivu jaknu (uveče i noću na jedrilici može da bude malo svežije) i nešto za izlaske u grad. Ne treba nositi mnogo stvari.

Od obuće treba imati patike sa belim đonom ako je moguće, jer đon u boji ostavlja trag po jedrilici i papuče. Poželjno je imati 2 para patika (u slučaju da se jedne pokvase).

Poželjno je da se koristi krema za sunčanje većeg faktora, jer su i jedrilica i jedra beli i svojom refleksijom dodatno pojačavaju uticaj sunčeve svetlosti.

Gitaru, usnu harmoniku, nasnimljenu muziku, pribor za pecanje …

Ako želite da nosite hranu od kuće neka to budu dugotrajnije namirnice (konzerve, suvlje suhomesnate prerađevine, gotova jela i supe). Uobičajeno je da se prvog dana ide u veću nabavku, a kasnije samo dokupljujemo ono što ponestane ili ima kratak rok upotrebe (npr. sveže meso i riba). Jedrilica je opremljena plinskim šporetom sa rernom, frižiderom, posuđem za spremanje hrane, tanjirima i escajgom.

Pored Pasoša i ličniha dokumenata, poželjno je poneti i putno zdravstveno osiguranje.

Za punjenje mobilnog, tableta, kamera, … ponesite redovan punjač (na 220V). Za slučajeve kada smo npr. u uvalama ili plovimo, možete poneti punjač na 12V (kao što koristite u kolima).

Peškire i pribor za ličnu higijenu.

Od lekova možete poneti lekove koje nosite kada idete na klasično letovanje i eventualno lekove protiv mučnine da se nađu ako zatreba.

I dobro raspoloženje …

 

Iznajmljivanje jedrilice sa skiperom Grčka - Jedrenje grčka ostrva - Jedrenje u Grčkoj - Krstarenje grčkim ostrvima