[email protected] +381638038921 - Viber
Start » Krstarenje – ture » Sporadi – 11 dana

Sporadi – 11 dana


Nema mnogo lepših avantura nego što je krstarenje grčkim ostrvima i nema idealnijeg mesta za jedrenje od grupe ostrva Sporadi

Sporadi su grčka ostrva na severozapadu egejskog mora. Smeštena su pored zaliva Pagasitikos ispod predivne planine Pilion. Krasi ih jedinstvena lepota i ambijent zelenih pejsaža i kristalno plave vode kao stvorenih za krstarenje. Grčka ostrva Sporadi se sastoje od tri glavna ostrva i oko 20 manjih ostrva.

Najeveća ostrva su Skiatos, Skopelos i Alonisos. Mi vam nudimo plan za krstarenje od 8 dana u kome ćemo jedirilcom obići najlepše plaže i skrivene lepote ovih ostrva.

Iznajmljivanje jedrlice sa skiperom je pravi izbor za neponovljivo zadovoljstvo avanture koje donosi jedrenje grčkim ostrvima. Obećavamo vam da uzbuđenje i uživanje u Sporadima nikada nećete zaboraviti i da ćete uvek želeti da se vratite njihovim čarima.

Ovaj plan krstarenja je naš predlog kako da se organizuje jedrenje ali je naravno prilagodljiv i vašim željama i dogovoru na jedrilici sa skiperom. Cene koje se odnose na ovaj program možete videti na našoj stranici Jedrenje Grčka Cene 2020.

skica rute za jedrenje sporadima od 11 dana - svi dani


1. dan: Volos – Trikeri

Volos- Trikeri skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 1
 • Volos – upoznavanje sa skiperom, snabdevanje zalihama hrane i vode,  ukrcavanje na jedrilicu do 16 časova i  polazak iz Volosa.
 • Krace krstarenje ka mestu Trikeri u Pagasitiskos zalivu, kupanje, obilazak ovog prelepog  ribarskog mesta , uživanje u romantičnoj noci grčke taverne, noćenje.


2. dan: Trikeri – Skijatos

Trikeri - Skijatos - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 2
 • Polazak iz Trikerija  ujutro, plovimo prema Skijatosu.
 • U ranim popodnevnim satima stižemo na cuvenu plazu Kukunario na ostrvu Skijatos.
 • Odmor i kupanje na peščanim plažama ovog ekskluzivnog resorta.
 • Predveče polazak ka gradu Skijatosu, večernji izlazak i razgledanje ovog mondenskog gradića.


3. dan: Skijatos – Neo Klima (Skopelos)

Skijatos - Neo Klima (Skopelos) - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 3
 • Krstarenje oko prelepog ostrva Skijatos. Tu je plaža Lalaria sa najlepših Grčkih razglednica, drevni grad Kastro iz 14. veka, nasleđe vizantijske kulture. Posebno je impozantna tvrđava koja prkosi na samoj litici kao da izranja iz mora.
 • Popodne jedrimo ka mestu Neo Klima na Skopelosu, razgledanje tipičnog Grčkog gradića i noćenje .


4. dan: Neo Klima (Skopelos) – Skopelos (grad)

Neo Klima (Skopelos) - Skopelos (grad) - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 4
 • Ujutro istražujemo zapadnu obalu ostrva Skopelos. Celodnevno uživanje u predivnim uvalama  ovog bisera severnih Sporada. Plaže Milia i Kastani mesto su romanticnih scena mega popularnog filmskog hita “Mama Mia!”. Tu su i predivne uvale Panormos, Limnonari, Agnondas i Stafilos.
 • U kasnim popodnevnim satima polazak ka gradu Skopelosu. Njegova lepota opčini svakog, a nestvaran je pogled iz brojnih taverni na predivnu marinu. Ovde provodimo četvrtu noć.


5. dan: Skopelos – Alonisos

Skopelos - Alonisos - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 5
 • Ujutro jedrimo prema Alonisosu. Ovo zaista čarobno ostrvo krije bajkovite peščane plaže i uvale spectra boja od zlatne do crvene.
 • Pristajemo u mestu Votsi i uživamo u lepoti ovog prelepog gradića.


6. dan: Votsi (Alonisos) – Kira Panagija

Votsi (Alonisos) - Kira Panagija - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 6
 • U jutarnjim satima krećemo na malo dužu plovidbu prema ostrvu Kira Panagija.
 • Popodne stižemo u veliku uvalu Planitis oblika srca. Daleko od civilizacije, sjedinjeni sa morem i prirodom provodimo još jednu noć našeg putovanja.


7. dan: Kira Panagija – Peristera (ostrvo)

Kira Panagija - Peristera (ostrvo) - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 7
 • Kira Panagija – ostrvo netaknute prirode i lepote. Kupanje u najčistijim vodama, prijatna iznenađenja u otkrivanju ovog skrivenog bisera Egejskog mora.
 • Popodne krstarimo za Peristeru i u nekoj od uvala ovog divnog ostrva provodimo noć.


8. dan: Peristera – Skopelos

Peristera - Skopelos - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 8
 • Kupanje i uživanje na nekim od brojnih već opisanih uvala.
 • Popodne polazak za Skopelos i još jedna noć u prelepom gradiću.


9. dan: Skopelos (grad) – Panormos (uvala – Skopelos)

Skopelos (grad) - Panormos (uvala - Skopelos) - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 9
 • Jedrimo istočnom obalom Skopelosa, kupanje u egzotičnoj uvali “Glisteri”, tu je i čuvena “Mama mia” kapela, proslavljena u istoimenom filmu. Slikamo se, punimo jedra i uživamo, posmatramo prelepe crkvice ugrađene u stene živopisnog ostrva.
 • Spavamo u zelenoj uvali Panormos na zapadnoj obali Skopelosa.


10. dan: Skopelos – Skijatos – Trikeri

Skopelos - Skijatos - Trikeri - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 10
 • Plovimo prema Pagasitikos zalivu, usputna stanica je plaža Kukunario na Skijatosu gde se kupamo i  uživamo u prizoru divne peščane plaže okružene borovom šumom.
 • Predveče stižemo u Trikeri gde smo proveli prvu noć našeg putovanja. Još jedna čarobna noć u grčkoj taverni.


11. dan: Trikeri – Volos

Trikeri - Volos - skica rute za krstarenje spordima od 11 dana - dan 11
 • Doručak, pakovanje, u 10 časova polazak ka Volosu.
 • Pozdrav i mirno more do nekih novih avantura na jedrenju grčkim ostrvima!


Detaljnije o grčkim ostrvima Sporadi

Istočni Skopelos i Alonisos su deo grčkog Nacionalnog parka mora, područja retkog biodiverziteta. Skopelos je mesto rađanja kornjača, dok su Alonisos i magično ostrvo Planet na severu rezidencija retke mediteranske vidre Monachus-Monachus. Sve to čini još izazovniji poziv na krstarenje Grčka ostrva Sporadi, prekrivena morskim pećinama i prelepim uvalama, bude istraživački duh i otkrivaju sve čari jedrenja.

Ostrvo Kira Panagija dobilo je Ime po Svetoj Mariji, na grčkom jeziku. Mir i lepota ovog mesta su izuzetni. Veoma popularno mesto za usidravanje je u blizini stene Svetog Petra, ali i bilo koje drugo mesto na ostrvu je predivno. Možete napraviti jedriličarske izlete do obližnjih stena. Ili čak možete jedriti do severnog zaliva ostrva, sa impresivnim uskim ulazom i potvrditi sebi lepotu ideje za iznajmljivanje jedrlice sa skiperom. Bogata priroda, iznad ili ispod nivoa mora, ispunjavaće vaše slobodno vreme, vaša sećanja, a iznad svega dušu.

Napomena: Plivanje, ronjenje, pravljenje slika i jedrenje u Grčkoj su dozvoljeni naravno svugde osim u delovima koji su posebno zaštićeni. Dozvoljeni su u svim područjima u morskom nacionalnom parku Severni Sporadi, osim na zapadnoj obali Kira Panagija, ostrva Lioura severoistočno od Kira Panagija i ostrva Piperi, istočno od Kira Panagija.

Čari koje donosi krstarenje grčkim ostrvima severnog Egeja nisu jedina uživanja koja su vam na dohvat ruke. Morate doživeti i gastronomsko uživanje uz poznate domaće pite, a ako uživate u svežoj ribi i morskim plodovima na pravom ste mestu jer ukusna riba, majstorski pripremljena, služi se u tradicionalnim grčkim tavernama.

Od dubokih čistih voda, do malih pećina i beskrajnih peščanih plaža, dostupnih samo morem, ovaj morski nacionalni park nudi vam neponovljive trenutke leta koje omogućuje samo jedno ovakvo krstarenje. Grčka ostrva Sporadi bagoslovena su lepim i mirnim vremenom tokom cele godine. Leta su vruća i sunčana, a meltemija (severni vetrovi) prisutna je tokom jula i avgusta i pomaže jedrličarima u njihovim nautičkim avanturama.

Ne propustite i ostale najvažnije atrakcije i znamenitosti grčkih ostrva Sporadi:

 • Skiatos: Zaštićeni vodeni rezervat jezera Strofilia, kolosalne bele stene plaže Lalarija i jedinstvena plaža Kukunario.
 • Skopelos: Ostaci antičkih rimskih kupatila u Loutraki, plivanje u kristalnim plavim vodama i poznate domaće pite i slatkiši.
 • Skiros: ručno izrađena keramika i drvene skulpture, Ahili zaliv, gde je Ahil krenuo u trojanski rat
 • Alonisos: jedinstvene osamljene plaže, ukusni lokalni specijaliteti kao što su domaće pite, punjene lignje i pržene smokve sa medom, uz zov poznate mediteranske vidre (Monachus monachus) u Nacionalnom morskom parku AlonisosShare...