[email protected] +381638038921 - Viber
Start » Obustavljeni planovi krstarenja » Kikladi – 10 dana

Kikladi – 10 dana

Ova tura za sada nije u ponudi, već samo duža tura ovih ostrva – Kikladi – 15 dana.


O Kikladima kao lepom mestu za jedrenje


Plan krstarenja ostrvima Kiklada

Za Vas smo pripremili lepu desetodnevnu turu krstarenja ostrvima Kiklada. Deset dana je dovoljno vremena da se opusti, „ubaci u ritam“ plavog mora, sunca, peščanih plaža i prelepih predela. Bez žurbe, sa dovoljno vremena da se puno lepota vidi i iskusi. Uz posebne čari života i boravka na jedrilici, lepog druženja i večeri na palubi – zato jedrilicu često zovemo „hotel sa hiljadu zvezdica“.

Ukratko:

  • 1. dan: Atina – Kea (40 milja)
  • 2. dan: Kea – Siros (25 milja)
  • 3. i 4. dan: Siros – Mikonos i Delos (20 milja)
  • 5. i 6. dan: Mikonos – Paros (27 milja)
  • 7. dan: Paros – Sifnos (22 milje)
  • 8. dan: Sifnos – Serifos (15 milja)
  • 9. dan: Serifos – Kitnos (28 milja)
  • 10. dan: Kitnos – Atina (45 milja)

U nastavku je okvirno opisan plan svakog dana krstarenja, sa daljinom koja se u tom danu prevali – ali pravo uživanje počinje već pri prvom ukrcavanju na jedrilicu.


1. dan: Atina – Kea (40 milja)

Ostrvo Kea (ili „Cija“) je uglavnom kamenito, sa delovima kultivisane i pošumljene zemlje oko obale. Sa ovog ostrva potiču Lirski pesnici Simonid i Bahilid. Slikovito selo Vurkari je najpopularnije, sa izvrsnim restoranima.

Odmah preko puta gradskog pristaništa je selo iz mlađeg kamenog doba (neolita). Velika zaštićena luka je nekada bila važno pristanište za snabdevanja parobroda ugljem. Skup sjajnih belih kuća na vrhu obližnjeg brda je takođe vredno posetiti. Veliki lav uklesan u kamenu se pripisuje jonskom vajaru iz vremena oko 600 godina pre nove ere.


2. dan: Kea – Siros (25 milja)

Siros je „glavno“ od ostrva Kiklada – najrazvijenije i najnaseljenije. „Upravni“ grad regije, Ermopoli, leži na istočnom delu ostrva i od davnina, pa i danas, je trgovinski centar, sa važnim brodogradilištem. Mnoga zdanja Ermopolija datiraju iz 18. veka.

Drugi bitan grad na ostrvu je Hermes, osnovan za vreme venecijanske okupacije godine 1200. nove ere. Katolička nadbiskupija utvrđena je u gornjem gradu, okružena kućama koje čine spoljni zid – u svakom dovratku vide se simboli venecijanskih familija. Noćni život je sadržajan, sa odličnim restoranima koji nude meze sa lokanim specijalitetima, kao i „ozbiljna glavna jela“. Postoji i kazino za one koji vole da okušaju sreću.

Zapadni deo ostrva Siros je slikovit i miran. Može se pristati u zalivu Finikas, na južnom delu ostrva, pa posetiti glavni grad autobusom, ili taksijem, upijajući prelepe pejzaže vožnjom kroz ostrvska seoca.


3. i 4. dan: Siros – Mikonos i Delos (20 milja)

Mikonos je turistička Meka Grčke. Svetao je i vetrovit, sa finim peščanim plažama. Noću, žamor iz barova i svetla disko klubova sijaju do kasno u noć. Ovde se svet iz luksuznih jahti i mnoge poznate ličnosti mešaju sa turistima. Kuće, crkve i uske krivudave uličice kao da su prirodno izrasli iz kamenja na ostrvu. Kosmopolitski ukus Mikonosa može biti osvežavajući kontrast drugim, jednostavnijim i ruralnijim predelima ostrva Kiklada.

Delos – kratak izlet čamcima koji vode do ostrva (brodovi ovde ne mogu pristajati). Ovo je nekada bio politički i religiozni centar antičkog sveta. Legenda kaže da je ovde rođen Apolon. Proročica sa delosa je konsultovan kada su se donosile važne odluke i njena slava je bila zasenjena samo Sibilom sa Delfija. Ostaci antičke arhitekture na ovom ostrvu se vezuju za Pompeju, ne samo zbog slične arhitekture, već i zbog potpunosti slike načina života u antičkom dobu koju pružaju.


5. i 6. dan: Mikonos – Paros (27 milja)

Paros je popularno ostrvo za turiste. Na Kikladama, tipične kuće, prodavnice i crkve su sjajne bele kocke sa bugenvilijama i glicinijama koje daju talase prirodne boje. Na Parosu se nalazi najlepša crkva Egeja: Panagia Ekatontapiliani („crkva sa 100 vrata“ u bukvalnom prevodu sa grčkog, ili „Crkva Bogorodice Stovratne“), izgrađena 326. godine nove ere, u vizantijskom stilu.

Muzej na ostrvu čuva ploče sa Paroske Hronike – sa zapisima antičke istorije iz vremena pre Homera – i neke skulpture od paroskog mermera (besprekoran, čisto beo, polu-providan mermer).

Brojne plaže su među najlepšim na Kikladama, a „Pećina“ na susednom idiličnom ostrvu Antiparos je čudo prirode koje liči na prizor iz Diznijevih filmova. Ovde bi se moglo opušteno provesti nedelju dana – a ovo ostrvo definitivno zaslužuje planirana dva dana!


7. dan: Paros – Sifnos (22 milje)

Sifnos je visoko, odvažno ostrvo, poznato po grnčarstvu, pogotovo proizvodnji posuđa od gline, koje se „peče“ na suncu. Sifnos je jedno od najzelenijih ostrva Kiklada, sa lepim kupalištem Plati Gialos, blizu kojeg ćemo pristati.


8. dan: Sifnos – Serifos (15 milja)

Nekada poznato po rudarstvu gvožđa, ovo pospano ostrvo je među najživopisnijim na Kikladama. Malo selo Levadi ima niz taverni uz obalu sa planinom Trolos koja se nadvija iznad njega. Autobusom, ili taksijem se može odvesti do vrha i uzvišenog dela sela (zvanog „hora“) koje, sa belim zdanjima zbijenim na vrhu, daje spektakularan vidik na more i ostrva u okolini. Ovo mesto uporedivo je sa lepotom koja se može videti na Santoriniju.


9. dan: Serifos – Kitnos (28 milja)

Poslednju noć krstarenja provešćemo na lepom ostrvu Kitnos, usidreni u zalivu Fikijadija, sa plažama od belog peska i usamnjenom crkvicom. Ako vreme dozvoli, raspalićemo roštilj i večerati na palubi.


10. dan: Kitnos – Atina (45 milja)

Uživajte u poslednjem danu jedrenja kikladima i dužem krstarenju pri povratku ka bazi u Atini.

Share...