[email protected] +381638038921 - Viber
Start » Obustavljeni planovi krstarenja » Jonsko more – 8 dana

Jonsko more – 8 dana

Jonsko more je produženi zaliv velikog, toplog, Mediteranskog mora. Proteže se između Grčke i Italije, s tim što su sva značajnija ostrva na njemu grčka (Krf, Kefalonija, Lefkada, Zakintos i Itaka – rodno mesto Odiseja).

Okvirni plan krstarenja jonskim morem i ostrvima obuhvata sledeće destinacije:

  • 1. subota: Lefkada, ukrcavanje
  • 2. nedelja: jedrenje oko Lefkade
  • 3. ponedeljak: Lefkada – Kefalonija
  • 4. utorak: Fiskardo – Sami
  • 5. sreda: Sami – Gostoli
  • 6. četvrtak: Kefalonija – Itaka
  • 7. petak: Itaka – Megalisi
  • 8. subota: Megalisi – Lefkada

Opširniji opis svakog dana krstarenja dat je u nastavku:


1. subota: Lefkada, ukrcavanje

Ukrcavanje na jedrilicu je u mestu Lefkas, na ostrvu Lefkada. Da, kreće se sa ostrva, ali do Lefkade se može doći suvozemnim putem pomoću (pokretnog, plutajućeg) mosta kojim je spojeno sa grčkim „glavnim“ kopnom.

Ukrcavanje je planirano za 17 časova. Preko dana se može obaviti overavanje dokumenata u lokalnoj kapetaniji, upoznati sa posadom, snabdeti zalihama i pripremiti sve za polazak narednog dana. Uveče se može izaći i obići ostrvo, popiti piće u lokalnim tavernama, a posle toga sledi prvo noćenje na jedrilici – što je poseban doživljaj.


2. nedelja: jedrenje oko Lefkade

Jedrenje počinje obilaskom lepota ostrva Lefkada. Poseta plaži Porto Kacikas, široko poznatoj po svojoj lepoti. Zatim obilazak ribarskog mestašceta Vasiliki – omiljene destinacije wind-surfera (ko voli). Tu ćemo se i ukotviti za drugu noć krstarenja.


3. ponedeljak: Lefkada – Kefalonija

Jedrimo ka Kefaloniji, gde se dan može provesti u kupanju na bajkovitim ostrvskim plažama. Predveče pristajemo kod mesta Fiskardo, „grčkog San Tropea“. Ovde se može desiti da za susednim stolom u nekom restoranu primetite poznate svetske ličnosti, jer ovde redovno dolaze. Posle noćnog provoda, spavanje na jedrilici i talasima je osvežavajuće.


4. utorak: Fiskardo – Sami

Nastavak krstarenja ka mestu Sami. U ovom mestu snimljen je velik deo filma „Mandolina kapetana Korelija„. Pored prelepih mesta prikazanih u filmu, posetićemo i neka „skrivena“, na prvom mestu poznatu pećinu Melisani, sa jezerom unutar nje. Ovde ćemo provesti četvrtu noć našeg krstarenja.


5. sreda: Sami – Gostoli

Gostoli je najveći grad ostrva Kefalonija. Nudi prizore vredne pomena, kako preko dana, tako i za nezaboravni noćni provod.


6. četvrtak: Kefalonija – Itaka

Posle istraživanja svih lepota Kefalonije, jedrimo u pravcu Itake – rodnog mesta Odiseja. Dan posvećen plovidbi, moru, sa noćenjem u mestu Kikoni na ostrvu Itaka.


7. petak: Itaka – Megalisi

Plovimo ka ostvru Megalisi. Uz talase i vetar u jedrima, prolazimo pored Onazisovog ostrva Scorionis. Kupanje na plažama ostrva Megalisi, uz veče i spavanje kod mesta Nidri.


8. subota: Megalisi – Lefkada

Sa svitanjem zore isplovljavamo put Lefkade. U toku pre podneva stižemo u luku iz koje smo krenuli – Lefkas. Uz kasni doručak sabiramo utiske i doživljaje sa avanture. Oko 10 časova pakujemo stvari i pozdravljamo se, do novih avantura i druženja.


Share...